RSS

Kaj je RSS?

RSS je spletna tehnologija, ki omogoča samodejno obveščanje o novostih na spletnem mestu. Novice se v določenih časovnih intervalih samodejno prenesejo v nabiralnik vašega RSS odjemalca. Uporabniki ste tako vedno v koraku z najbolj svežimi informacijami, hkrati pa vam je prihranjeno zamudno brskanje. Uporabnik sam izbere iz seznama člankov le tiste, za katere se zanima in jih želi prebrati, oziroma prikazati. Možnost prejemanja novic preko RSS spletne tehnologije je na spletnih straneh označena kot "RSS", oziroma z ikono RSS.

RSS kanali založbe Verlag Dashöfer

eČasopisi – Informacijski servis Portali

Prednosti RSS

  • Takojšnje opozorilo na nov članek, ali tekst
  • Hitro in pregledno prikazovanje novih člankov s poudarjenimi novostmi
  • Minimalni obseg prenesenih podatkov (bralec prenaša samo eno tekstovno datoteko)
  • Možnost neposrednega prikaza članka, ki vas zanima – brez predhodnega pregledovanja celotne strukture

Prikazovanje RSS

Software namenjen delu z RSS kanali se imenuje RSS čitalnik. Lahko gre za samostojen specializiran program, ali plug in v drug program.

Če internet strežnik ponuja RSS kanale, večinoma to navede z ikono RSS, ki vodi neposredno na URL posameznega vira, katerega uporabnik vstavi v čitalnik in ta potem prikaže seznam vseh na ta način dostopnih člankov. Čitalnik potem redno pregleduje strežnik in prikazuje nove vsebine.

Podporo branja RSS kanalov trenutno omogočajo web brskalniki (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, ...) ali odjemalci za elektronsko pošto (MS Outlook 2003 in 2007...)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih